Ako si vybrať najlepší herný monitor? Veľký test najlepších herných monitorov na trhu roku 2024!

Monitory sú určené pre rôzne druhy použitia, preto musia tiež vyhovovať rôznym druhom parametrov. V tomto článku sa budeme venovať čisto herným monitorom. Pozrieme sa na parametre ktoré tieto herné monitory musia spĺňať, taktiež vám poradíme čomu sa pri kúpe herného monitora vyhnúť. Preto ak ste si dali otázku ako napríklad podľa akých parametrov si vybrať herný monitor? Alebo aké su najlepšie herné monitory? Ste na správnom mieste. Taktiež sme si pre vás pripravili rebríček tých najlepších herných monitorov na trhu.

Technológia obrazovky

Najviac využívanou technológiou pri nootebookoch a monitoroch je technológia TFT-LCD. Do kategórie technológie typu TFT-LCD patria taktiež LED monitory. Avšak s tým rozdielom že namiesto katódových trubíc CCFL pre podsvietenie využívajú LED biele diódy. Vďaka tomu je podsvietenie konzistentné a rovnomerné po celej plochce obrazovky.

LCD monitory sa delia takťiež podľa typu panelov a to na tieto typy:

TN – Tieto monitory sú u hráčov najrozšírenejšie. Majú veľmi rýchlu odozvu čo je pri hraní mimoriadne dôležité. No taktiež všetko má svoje nevýhody a pri týchto typoch najväčšou nevýhodou je slabé podanie farieb. Nieje však uplne zlé však pe grafickú pracu, alebo pre pozeranie filmov sa nehodí. Taktiež pozorovacie uhly tiež niesu silnou stránkou. Pozorovacie uhly sú farebná zmena pri pozorovaní zo šikma. No pri hraní hier sedíte rovno pred monitorom čo znamená že to až taký problém nieje.

IPS – Tieto monitory majú ozaj krásne podanie farieb a taktiež dobré pozorovacie uhly. No odozva však nieje na toľko dobrá ako pri monitoroch TN. Tieto monitory sú vhodné pre fotografov, grafikov, kancelársku prácu alebo pri hraní pomalších hier.

VA – Tieto monitory majú krásne spracovanie farieb a taktiež výborný kontrast čo pri IPS monitoroch neplatí. Tieto monitory sú vhodné pre pozeranie filmov, ale tiež sa dobre hodia ako univerzálny monitor pre pomalšie hry a kancelárske práce.

OLED – Pri týchto typoch narozdiel od ostatných monitorov nevyužívajú na tvrobu obrazových bodov teda na samotnú tvorbu obrazu tekuté krištály ale LED diódy. Doba odozvy je priam výborná a podanie farieb je taktiež dokonalé. Farby sú živé a pestre. No jedinou nevýhodou je cena ktorá je približne 2x vyššia ako pri LCD monitoroch teda sú príliš drahé.

Náš tip: Nakupujte herné monitory v kvalitných a overených e-shopoch: Wilsondo.sk, Andreashop.sk, TPD.sk

Ploché vs zakrivené monitory

Na trhu sa okrem klasických plochých monitorov nachádzajú taktiež zakrivené monitory. Tieto monitory si získali mimoriadnu popularitu u hráčov, ale je ťažké povedať, ktorý typ je lepší. Obe typy majú svojé výhody a nevýhody, záleží len na vašej preferencií.

Zakrivené monitory – Výhodou je že môžete dobre využiť či už jeden samotný alebo kombináciu dvoch monitorov. Kedže sú tieto monitory zakrivené svetelné zdroje prichádzajú z rôznych uhlov čo môže zapríčiniť oslnennie, sekundové zaslepenie. No tieto monitory nezaťažujú oči a zároveň rozšírujú zorné pole.

Ploché monitory – V porovnaní so zakrivenými sú cenovo dostupnejšie a je ich na trhu viac. Sú vhodné na každú prácu s počítačom a sú veľmi praktické.

Prečítajte si náš článok o monitoroch:

Najdete tu všetky potrebné informácie o výbere každého druhu monitora

Obnovovacia frekvencia FreeSync a G-sync

Tento parameter je údaj ktorý udáva koľko snímkov dokáže za sekundu monitor vykresliť. Kancelárske monitory alebo monitory pre grafikov disponuju obnovovacou frekvenciou 60-75 Hz. Pri tejto frekvencii ľudské oko nepostrehne trhanie obrazu. No pre akčne a rýchlejšie hry je potrebná frekvencia od 120 Hz. No najčastejšie na trhu nájdete monitory s frekvenciou 144 Hz. Najlepšie herné monitory disponujú frekvenciou až 200 Hz. Problémom pri hraní je počet snímkov ktoré grafická karta vykresľuje a obnovovacou frekvenciou monitora. Výsledkom môže byť thraný obraz.

Riešením pre tento problém je NVIDIA a AMD. Prišli s technológiami NVIDIA G-sync a AMD FreeSync. Tieto funkcie zabezpećujú monitorom synchronizáciu obnovovacej frekvencie a frekvencie vykresľovania obrazu. NVIDIA G-sync využíva vstavaný čip ktorý je zabudovaný priamo v monitore a vyžaduje certifikáciu od výrobcov. Preto je cena týchto monitorov vyššia. Technológia FreeSync je pre výrobcov voľne dostupná preto sa s monitormi s touto technológiou stretnete častejšie. Túto funkciu nájdete aj pri monitoroch v cenovej kategórií od 130€.

Náš rebríček top 10 najlepšie herné monitory:

Samsung Odyssey G55T

AOC Q32V4

ACER CZ2 34

AOC C27G2ZE

AOC 27G2SAE

Samsung 32″ Odyssey G32A

ACER PREDATOR 27

ACER PREDATOR 45

Philips 24M1N3200ZS

AOC 24G2SPAE

Odozva herného monitora

Rýchla odozva má mimoriadny význam pre hráčov aj pre ľudí pracujúcich s obrazmi, ktoré sa rýchlo pohybujú. Tento parameter patrí medzi tie najdôležitejšie pri výbere monitora. Rýchlosť odozvy sa udáva v milisekundách v skratke ms. Pri dlhej dobe odozvy môže byť obraz pri rýchlych pohyboch rozmazaný. Pre tento parameter avšak žiadna norma neexistuje paltí tu pravidlo čím nižšia tým lepšie. Veľa výrobcov udáva odozvu 1ms, no tento parameter je platný pre odozvu grey to greyGTG. Znamená to zmena obrazového bodu z jedného odtieňa sivej do druhého odtieňa sivej. Čo skutočne vytvára odozvu je, keď farba prechádza z jednej na druhú, napríklad z červenej na žltú. Táto odozva je určite vyššia no odhalíte ju až pri hracom teste. Ak je monitor označený ako hrácky mal by mať odozvu do 5ms.

Náš tip: Nakupujte herné monitory v kvalitných a overených e-shopoch: Planeo.sk, Andreashop.sk, TPD.sk

Rozlíšenie a uhlopriečka

Uhopriečka – Udáva sa v palcoch no výrobcovia ju udávajú aj v centimetroch. Ak by bola uhlopriečka príliš veľká vaše oči by nemuseli vnímať okrajové časti obrazu.

Rozlíšenie – Rozlíšenie je kľúčový parameter pretože udáva počet obrazových bodov, teda pixelov na obrazovke. Ak je rozlíšenie vyššie, automaticky aj počet pixelov je vyšší, čo znamená, že obraz bude detailnejší a krajší. Ak by bola uhlopriečka príliš veľká a rozlíšenie príliš nízke, obrazové body by boli veľké a dali by sa spozorovať okom to by zapričinilo že by obraz pôsobil hrubo. Herné monitory majú minimálnu veľkosť uhlopriečky 22 palcov. Najviac používane je rozlýšenie Full HD 1920 x 1080 px, toto rozlíšenie často používné s uhlopriečkou 27”. Väčšie monitory je odporúčané rozlíšenie minimálne QHD 2 560 × 1 440 px, na trhu nájdete aj rozlíšenia ako UHD 3 840 × 2 160 px a 4K 4 096 × 2 160 px. Ak je rozlíšenie vyššie aj potom aj nároky hier na výkon počítača je vyšší musíte na to myslieť pretože sa vám môže stať že vám hry pôjdu pomalšie a budete musieť znížiť detaily.

Technológia HDR

Veľmi zaujímavá technológia v oblasti herných monitorov je technológia HDR. Túto technológiu sme mohli vidieť pri televízoroch no už prišla aj k monitorom. Monitory s touto funkciou majú dinamickejší a širší rozsah a obraz ktorý pôsobí realistickejšie.

Naš tip: Nakupujte matrace v kvalitných a overených e-shopoch:

Andreashop.sk
TPD.sk
Planeo.sk